От  Фейсбук профила на Михаил КръстевНе е проблем, че Асен

...
От  Фейсбук профила на Михаил КръстевНе е проблем, че Асен
Коментари Харесай

Мрежата с остри коментари за неизпълнимите обещания на Асен Василев и кредитите

От  Facebook профила на Михаил Кръстев

Не е проблем, че Асен Василев дава обещание неизпълними неща в акция. Всеки го прави, просто множеството имат някаква мяра предвид на сметката, която ще им се държи за казаното.

Проблемът тук е доста по-сериозен и той е, стотици хиляди хора се възпитават в убеждението, че лихвите по заемите зависят от политиците и те дефинират дали да са нулеви, високи или ниски.

Лихвите по жилищните заеми в България зависят от политиката на комерсиалните банки, която се въздейства от главните лихвени проценти на Европейската централна банка.

Вариантите политик да повлияе за нулеви лихви по жилищни заеми са няколко:

1. Въвежда го като условие в нормативен акт, с което жестоко нарушава правилата на пазарната стопанска система и конкуренцията в нея. Най-вероятно страната ни ще бъде глобена от ЕЦБ, защото сме член на Банковия съюз. Подобни вмешателства към този момент се направиха у нас, като банките бяха задължени да разкриват безвъзмездни сметки.

2. Безлихвените заеми се отпускат през държавна банка, да вземем за пример ББР. Финансовото положение на тази институция е плачевно, не извършва предназначението си и в случай че зависеше от пазарната логичност, от дълго време щеше да е банкрутирала. Ако политиците се опитат да я употребяват за сходна цел, опитът ще приключи пагубно.

3. Лихвата се покрива от държавния бюджет. Подобна субсидия е неуместна. Жилищата се купуват най-вече от млади фамилии, това е и логиката на кредитирането, защото 30 годишните заеми следва да се изплатят преди настъпване на пенсионна възраст. Само в София, единствено за предходната година има изповядани 30 000 имотни покупко-продажби. Дори единствено 1/3 от тях да са от млади фамилии, това е непостижимо финансово задължение за хазната.

Ако Асен Василев искаше да подкрепя младите фамилии, не трябваше да покачва оптималния застрахователен приход, с което дейно лиши от същите тези фамилии стотици милиони левове разполагаеми средства, които да преразпределя през обществени стратегии.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР